Něco málo o víně
" Víno je mezi nápoji ten nejprospěšnější, mezi léky nejchutnější a mezi potravinami nejpříjemnější."
Plútarchos z Chairóneie
Dělení vín podle jakosti:
Stolní víno
Víno nejnižší kvalitativní kategorie s cukernatostí od 11 do 14,9 ° ČNM (stupňů cukernatosti), s nízkým obsahem extraktivních a buketních látek. Doslazuje se řepným cukrem. Tato vína nesmějí být označena názvem odrůdy, ani místem původu nebo jinými zavádějícími údaji. V chuti ploché, nevýrazné, krátké, řídké.
Jakostní víno
Vyšší kvalitativní kategorie s cukernatostí moštu mezi 15 až 18,9 ° ČNM, s vyšším obsahem extraktivních látek než u stolního vína. V chuti bývá středně plné, většinou hrubější s kratším chuťovým dopadem. Doslazuje se řepným cukrem. Čím více bylo víno doslazeno, tím více ztrácí vlastní odrůdový charakter a převládá chuť alkoholu.
Jakostní víno známkové
Vyrobené scelováním vín několika odrůd podle předem dané receptury. Dobrá známková vína jsou oproti jakostním plnější a vyváženější, protože při jejich přípravě byly vinařem využity vlastnosti jednotlivých míchaných odrůd k docílení lepších vlastností směsky.
Víno s přívlastkem
Nejvyšší kvalitativní kategorie vín vyrobených z nedoslazovaného moštu. Nesmí se doslazovat. Tato vína je možné vyrábět pouze z hroznů sklizených na vybraných viničních tratích. Dělí se na čtyři dílčí kategorie.
Kabinet
S cukernatostí moštu mezi 19 - 20,9 ° ČNM. Jemná, lehčí, méně alkoholická vína s vysokým obsahem extraktivních látek. V chuti působí kořenitě, vyváženě a harmonicky, se středně dlouhou dochutí.
Pozdní sběr
S cukernatostí moštu mezi 21 - 23,9 ° ČNM. Vína s vyšším obsahem alkoholu a vysokým obsahem extraktivních látek. Mají v chuti kombinaci kořenitosti a ovocitosti s hutnější chuťovou strukturou a vyvolávají delší chuťový dojem.
Výběr z hroznů
S cukernatostí moštu 24 ž 26,9 ° ČNM. Těžší až těžká vína s vysokým obsahem alkoholu a vysokým extraktem. V chuti působí vyrovnaně a zanechávají v ústech velmi dlouhý dojem. Tóny buketu a chuti jdou od výrazných ovocných nuancí až po medové aroma a chuť.
Výběr z bobulí
S cukernatostí moštu nad 27 ° ČNM. Těžší až těžká vína, většinou se zbytkovým cukrem (polosuchá až sladká). V buketu i chuti velmi zřetelně patrná vysoká vyzrálost hroznů s nádechem cibéb, karamelu, medu. Velmi harmonická vína s dlouhou životností.
Speciální víno
Vína s cukernatostí nad 27° ČNM vyrobená netradičními postupy. Velice vzácná.
Ledové víno
Vyrábí se z moštu získaného lisováním zmrzlých hroznů, kdy voda v hroznech zůstává ve formě krystalků v lisu a z lisu vytéká mošt s vysokým obsahem cukru. Po prokvašení mají vína vysoký obsah zbytkového cukru.
Slámové víno
Vyrábí se na stejném principu jako ledové víno. Snížení obsahu vody v moštu se však dociluje sušením hroznů na slaměné podestýlce. Po vyschnutí se hrozny lisují a mošt s vysokým obsahem cukru se nechá vykvasit.
Výběr z cibéb
Vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní botrytis cinerea, která způsobuje vysychání hroznových bobulí do nepatrných hrozinek - cibéb. Plíseň vzniká při specifických podmínkách. Podzimní teploty se musí k ránu pohybovat u 0 °C a musí být doprovázeny klesajícími mlhami, odpoledne by mělo být slunečné s 10°C. Tato vína jsou velice vzácná.
Dělení vín podle barvy:
Bílé víno - vyrobeno z bílých, růžových nebo červených hroznů vinné révy.
Růžové víno - vyrobeno z modrých hroznů bez nakvašení u stolních, šumivých a perlivých vín i směsi bílého a červeného vína.
Červené víno - vyrobené z modrých hroznů nakvašením nebo jejich tepelným zpracováním.